Przechodzień
Jak być może najstarsi z czytelników bloga DansE MacabrE pamiętają w 2012 roku wraz z Pepe z bloga Fantasy w miniaturze przygotowaliśmy dla szanownego państwa-draństwa karty Pogody do Warheim FS.
Od roku końca świata upłynęło już trochę czasu i co nieco się w zasadach Warheim FS zmieniło, dlatego pozwoliłem sobie zaktualizować plik PDF z kartami Pogody do najnowszej wersji.
Plik dostępny jest zarówno na Dropboxie jak i na Scribd.com.
Przechodzień
Gdyby ktoś z szanownego państwa-draństwa był zainteresowany, to 30 marca 2019 roku w Innym Wymiarze w Katowicach odbędzie się VII turniej Warheim FS - Księstwa Graniczne.
Szczegóły wydarzenia znajdziecie TUTAJ.
Przechodzień
Na blogu DansE MacabrE dziale download dostępne są już zaktualizowane pliki PDF z podręcznikiem do Warheim FS w wersji obowiązującej na turnieju Księstwa Graniczne.
Informacje na temat wprowadzonych zmian znajdziecie TUTAJ.
Podręcznik Warheim FS - Księstwa Graniczne można pobrać STĄD.
Regulamin i scenariusze turnieju Księstwa Graniczne dostępne są TUTAJ.
Przechodzień
Relacja: Księstwa Graniczne - Turniej Warheim FS w klubie Inny Wymiar w Katowicach.
Na blogu DansE MacabrE szanowne państwo-draństwo znajdzie krótką relację z siódmego turnieju Warheim FS - Księstwa Graniczne, który przy wsparciu klubu Szybki Szpil odbył się 30 marca 2019 roku w Innym Wymiarze w Katowicach.
Przechodzień
Podobno autopromocja nie hańbi...
Jeśli szanowne państwo-draństwo chce zmarnować trochę swojego czasu i dowiedzieć się czegoś na temat Warheim FS, to zapraszam do lektury wywiadu, który Radek opublikował na swoim blogu Paint and Kill.
https://paintandkill.blogspot.com/2019/ … ialny.html
Przechodzień
Na DropBoxa wrzuciłem dwa pliki pdf zawierające Magiczne Przedmioty dla kompanii Ludzi, nad którymi ostatnio pracowałem.
W pierwszym pliku znajdziecie tabele drużyn i dostępnych dla nich przedmiotów magicznych, a w drugim opis tychże.
TUTAJ.
Każda z kompanii dysponuje dostępem do 10 magicznych przedmiotów konkretnego rodzaju, które dzielą się 4 'poziomy'
Cztery najsłabsze, to te o dostępności 9 i cenie podstawowej 50 zk.
Nieco mocniejszych przedmiotów jest trzy, mają dostępność 10, a cena podstawowa to 80 zk.
Z kolei dwa mocne przedmioty mają 11 dostępności, zaś cena podstawowa zaczyna się od 120 zk.
Najsilniejszy przedmiot, o dostępności 12 i cenie podstawowej 200 zk jest jeden.
Dajcie znać co sądzicie, szczególnie o wszelkich błędach, które zauważycie.
Jeśli macie pomysł na przedmioty magiczne, zwłaszcza magiczne instrumenty i sztandary piszcie śmiało na forum AZYLIUM.
Przechodzień
Na blogu DansE MacabrE dziale download dostępne są już zaktualizowane pliki PDF z podręcznikiem do Warheim FS w wersji obowiązującej na turnieju Dwie Wieże.
Informacje na temat wprowadzonych zmian znajdziecie TUTAJ.
Podręcznik Warheim FS - Dwie Wieże można pobrać STĄD.
Regulamin i scenariusze turnieju Dwie Wieże dostępne są TUTAJ.
Przechodzień
Relacja: Turniej Warheim FS - Dwie Wieże, Sosnowiec 28.09.2019.
28 września 2019 roku w Zespole Szkół Elektronicznych i Informatycznych w Sosnowcu odbył się VIII turniej Warheim FS - Dwie Wieże, który został zorganizowany dzięki Dyrekcji szkoły oraz pomocy klubu DD6.
Dziś zapraszam Was do lektury relacji z tego wydarzenia, którą znajdziecie między innymi na blogu Warheim FS.
Przechodzień
Podły wieczór,
Szanowne państwo-draństwo znajdzie poniżej odnośnik prowadzący do pliku pdf zawierającego roboczą wersję podręcznika do Warheim FS oznaczonego kodem CP2020 - że niby Turniej parowy Warheim FS - Czar-Par.
Jak wspomniałem podręcznik jest w wersji roboczej, nie posiada okładki i aktualnego spisu treści, natomiast aktualny powinien być indeks.
Nie wszystkie zmiany, o których była mowa na Forum Warheim FS udało mi się wprowadzić w tej wersji, natomiast udało się:
- zmienić czcionkę
- przenieść wspólne reguły, którym podlega większa liczba modeli i drużyn do rozdziału 'zasady specjalne'...
-...co w połączeniu z usunięciem części wpisów 'fluffowych' odchudziło podręcznik o ponad 100 stron i 10k wyrazów
- wprowadzić przeredagowane zasady dla machin wojennych, magicznych przedmiotów, magii runicznej oraz konceptów.
Ponadto, nazwy części powtarzających się zasad zostały ujednolicone, inne zostały przeredagowane.
Większość zmian jest wymieniona w erracie na Forum Warheim FS, ale nie wszystkie. Niektóre powstawały na bieżąco w trakcie redakcji podręcznika i niestety nie spisałem ich, za co przepraszam, ale też tempo i pora pracy była wybitnie niesprzyjająca - cóż, gdyby ktoś chciał ułatwić mi dalsza pracę może kupić mi trochę wolnego czasu na Patronite.pl, szczegóły znajdziecie na blogu i w podręczniku.
Teraz wasza kolej, wrzucam wersję roboczą i daję Wam czas do powiedzmy 30 stycznia, kiedy to opublikuję podręcznik w wersji obowiązującej na najbliższym turnieju.
Rzućcie okiem i dajcie znać jeśli znajdziecie jakieś błędy, które można już teraz poprawić. Jeśli będziecie mieli propozycje innych zmian, napiszcie na forum Warheim FS, link do odpowiedniego tematu znajdziecie w pierwszym komentarzu. Jeśli propozycje będę sensowne wprowadzę je w kolejnych edycjach.
To chyba wszystko, czekam na odzew szanownego państwa-draństwa.
https://www.dropbox.com/s/697s0yrq9pozn … 0.pdf?dl=0
nPzdr,
qc
Przechodzień
Na blogu DansE MacabrE dziale download dostępny jest już zaktualizowany pliki PDF z podręcznikiem do Warheim FS w wersji obowiązującej na turnieju Czar-Par.
Plink możecie pobrać bezpośrednio z Dropbox lub Scribd.
Ponadto, zgodnie z zapowiedzią najszybciej jak to możliwe przygotuję podręcznik podzielony na dwa tomy.
W końcu przejrzałem ten podręcznik i pierwsze wrażenie: jakie to wielkie. Przypomina mi to jakiś taki bardzo podobny rozbudowany zbiorczy fanowski podręcznik do Warhammera RPG 1 edycji, może ktoś od Was go robił? Widzę trafienia są na 2k6, w Mordheimie chyba k6? Sprawdza się taka zmiana w praktyce?
Przechodzień
Ogmios napisał:
W końcu przejrzałem ten podręcznik i pierwsze wrażenie: jakie to wielkie. Przypomina mi to jakiś taki bardzo podobny rozbudowany zbiorczy fanowski podręcznik do Warhammera RPG 1 edycji, może ktoś od Was go robił? Widzę trafienia są na 2k6, w Mordheimie chyba k6? Sprawdza się taka zmiana w praktyce?
Dzięki za komentarz.
Podręcznik wydaje się obszerny, ponieważ zawiera w sobie wszystko potrzebne do rozgrywki, to tak jakby połączyć w jedno podręcznik do Warhammer Fantasy Battle i wszystkie Army Booki. Natomiast jest w planach podzielenie podręcznika na dwie części, pierwsza zawierająca zasady, druga zawierająca reguły drużyn. Planowana jest także wersja startowa, zawierająca podstawowe zasady potrzebne do rozegrania pojedynczej rozgrywki.
Zmiana mechaniki z K6 na 2K6 sprawdza się w praktyce i czyni grę nieco mniej losową, gdzie współczynniki jednostek i decyzje podejmowane przez graczy mają większy wpływ, niż przy K6.