Wszyscy graliśmy w gry planszowe, a po ostatniej Avangardzie ilość gier ,które znamy na pewno się zwiększyła.
Piszcie w tym wątku jakie gry polecacie, w poście tytuł i krótki opis.
Ten wątek będzie potem podstawą do robienia ankiet odnośnie zakupu planszówek dla stowarzyszenia (o ile takie zakupy będą przewidziane).
Ostatnio edytowany przez Jakubus (2014-08-11 15:23:16)
Dobra skoro stworzyłem ten wątek to wypada żebym pierwszy coś napisał:
SPLENDOR
Prosta gra Karciana z żetonami klejnotów, zasady da się wytłumaczyć w parę minut a dzięki temu, że karty wychodzą w losowej kolejności każda rozgrywka jest inna.
Gra polega na zbieraniu żetonów dzięki którym kupujemy karty, które dają nam "zniżkę" na inne karty oraz punkty zwycięstwa.
Rozgrywka zmusza do myślenia i ciągłych modyfikacji strategi bo inni gracze mogą nam zabrać upatrzoną kartę sprzed nosa.
Z drugiej strony nie jest to na pewno jakiś "masakrator" mózgu i czasu w stylu "Cywilizacji po przez wieki"
Członek Komisji
Przebiegłe Wielbłądy!l
Kto grał ten zrozumie, a kto nie grał ten... powinien zagrać
Nie blefuj
- gra na blefowanie i nie blefowanie
lubie banany - poprostu banany {nie mogę znaleźć moderator}
Potwory w tokio
- tytul mowi sam za siebie napierdalają sie potwory w tokio dosyc szybka i przyjemna .
RoboRally
najlepiej odpowie DEMO
ale ogólnie chodzi o dobrą zabawę i programowanie
No zmoderowanae teraz można wiedzieć więcej
Członek Komisji
Polecam i pozdrawiam, Ciasteczkowy
http://www.panlodowegoogrodu.pl/
Członek Komisji
Kolejna perełka, Space Hulk. Gra dla 2 graczy, w której jeden z nich gra Space Marines, a drugi Genokradami (tacy Obcy w świecie Warhammera 40k jakby ktoś nie wiedział). Gra nie jest tania, wręcz droga (ok 375 zeta), ale ma wspaniale wykonane figurki i niezły klimat dla fanów gatunku. Trzeba w niej nieźle kombinować by odpowiednio ustawić swoich gości w ciasnych korytarzach i wydać punkty akcji. Grający Marines ma dodatkowe utrudnienie, które napędza grę - na wykonanie swoich akcji ma określony limit czasu, odmierzany przez klepsydrę
~375 pln za przerażającą klepsydrę? Drogo. A nawet Khal Drogo.
Czy ktoś grał może w to?
Android
https://www.youtube.com/watch?v=6q5LDJm … l=84411374
http://www.rebel.pl/e4u.php/1,ModFiles/ … y+Konflikt
-Dominacja nad światem
http://www.rebel.pl/e4u.php/1,ModFiles/ … ra+roku%29
-Przeżycie
Ciasteczkowy napisał:
Kolejna perełka, Space Hulk. Gra dla 2 graczy, w której jeden z nich gra Space Marines, a drugi Genokradami (tacy Obcy w świecie Warhammera 40k jakby ktoś nie wiedział). Gra nie jest tania, wręcz droga (ok 375 zeta), ale ma wspaniale wykonane figurki i niezły klimat dla fanów gatunku. Trzeba w niej nieźle kombinować by odpowiednio ustawić swoich gości w ciasnych korytarzach i wydać punkty akcji. Grający Marines ma dodatkowe utrudnienie, które napędza grę - na wykonanie swoich akcji ma określony limit czasu, odmierzany przez klepsydrę
Swego czasu 1ed zassałem z sieci i miała z 3 czy 4 rozszerzenia (np. gra nie termosami a zwykłymi Space Marinsami, czy u Genokradów podział na pokolenia mutków i możliwość uzbrojenia ich). A co do klepsydry, to jeśli dobrze pamiętam pierwotnie miałeś bodaj 60 czy 90 sek na turę. Aż ci zaciukali Sierżanta i/ lub Kapitana, co dawało kumulacyjne -15sek bodaj; zalecane odmierzanie zegarem szachowym - ma ktoś?. Klepsydry raczej się nie wyreguluje tak...
Parę razy myślałem coby druknąć i skleić, ale ostatnio to głównie Magic robi za planszówki...
Członek Komisji
Ogmios napisał:
Swego czasu
1ed zassałem z sieci i miała z 3 czy 4 rozszerzenia (np. gra nie termosami a zwykłymi Space Marinsami, czy u Genokradów podział na pokolenia mutków i możliwość uzbrojenia ich). A co do klepsydry, to jeśli dobrze pamiętam pierwotnie miałeś bodaj 60 czy 90 sek na turę. Aż ci zaciukali Sierżanta i/ lub Kapitana, co dawało kumulacyjne -15sek bodaj; zalecane odmierzanie zegarem szachowym - ma ktoś?. Klepsydry raczej się nie wyreguluje tak...
Parę razy myślałem coby druknąć i skleić, ale ostatnio to głównie Magic robi za planszówki...
Z 1 ed (chyba, ale to jakiś 2000 rok więc chyba tak) mam zasady po polsku, space marines oraz 1 genokrada.
Członek
Osobiście polecam Munchkin Quest oraz Zombicide.