MGF

Forum Mińskiej Gildii Fantastyki

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#76 2014-07-28 13:29:17

Norbert

MOD

Punktów :   

Re: Magic The Gathering

Mamy kilka rodzai abilietes.

Triger i active używają stosu.
Static nie używają więc im split second w niczym nie przeszkadza.

Active abiliti to te zapisane
[Koszt] : [Efekt]

Triger abilities to te zaczynające jekimś warunkiem: when..., at... whenever... itp

Triger abilietes i Active abilietes aby zadziałały muszą wejść i wyjść ze stosu.

Active abilietes wrzucasz do stosu samemu, płacąc koszt.
Triger abilietes wrzuca się samo do stosu natychmiast gdy spełniony zostaje jego warunek.

Static abilietes to umiejki bez podziału na koszt  :  efekt. I bez warunku wejścia do stosu bo do niego nie wchodzą

czyli All Sliver creatures get +2/+0. - to static

Split secon blokuje jedynie active abilities.

I bardziej obrazowo:

Tapnij PEPERA : PEPER podaje piwo Seniorowi -  active abilities. Zadziała tylko gdy opłacisz koszt przed dwukropkiem - SPLIT SECOND może to zablokować
At the begining hufiec PEPER podaje piwo Seniorow-. - Triger, działa zawsze na początku spotkania w hufcu - SPLIT SECOND nie może togo zablokować
PEPER podaje piwo Seniorowi. - Static. Działa non stop, tak długo jak PEPER jest pernamentem i nie pójdzie do grobu.  - SPLIT SECOND nie może togo zablokować

Tak, po wyjściu ze stosu split second wygasa.

Ostatnio edytowany przez Norbert (2014-07-28 14:04:07)

"- No przecież do tego służą reguły, rozumiesz? Żebyś się dobrze zastanowił, zanim je złamiesz."
  Lu-tze

#77 2014-07-28 14:50:34

QQdyl

Członek

Punktów :   14 

Norbert napisał:

Mamy kilka rodzai abilietes.

Triger i active używają stosu.
Static nie używają więc im split second w niczym nie przeszkadza.

Active abiliti to te zapisane
[Koszt] : [Efekt]

Triger abilities to te zaczynające jekimś warunkiem: when..., at... whenever... itp

Triger abilietes i Active abilietes aby zadziałały muszą wejść i wyjść ze stosu.

Active abilietes wrzucasz do stosu samemu, płacąc koszt.
Triger abilietes wrzuca się samo do stosu natychmiast gdy spełniony zostaje jego warunek.

Static abilietes to umiejki bez podziału na koszt  :  efekt. I bez warunku wejścia do stosu bo do niego nie wchodzą

czyli All Sliver creatures get +2/+0. - to static

Split secon blokuje jedynie active abilities.

I bardziej obrazowo:

Tapnij PEPERA : PEPER podaje piwo Seniorowi -  active abilities. Zadziała tylko gdy opłacisz koszt przed dwukropkiem - SPLIT SECOND może to zablokować
At the begining hufiec PEPER podaje piwo Seniorow-. - Triger, działa zawsze na początku spotkania w hufcu - SPLIT SECOND nie może togo zablokować
PEPER podaje piwo Seniorowi. - Static. Działa non stop, tak długo jak PEPER jest pernamentem i nie pójdzie do grobu.  - SPLIT SECOND nie może togo zablokować

Tak, po wyjściu ze stosu split second wygasa.

I tu tigerował mi się Smuteczek bo nie mam żadnej takiej karty zgłoszonej do turnieju

ale dzięki już wiem jak działa i kiedy mówimy o stosie.

http://www.nodiatis.com/pub/14.jpg

#78 2014-07-28 17:14:03

PEPER

Członek Zarządu

Punktów :   

pff.... PEPER tapuje się dopiero po spożyciu Piwa

https://6inchmove.files.wordpress.com/2010/03/chaos_space_marines_motivator_by_566chris.jpg

#79 2014-08-03 08:40:56

Modron

Członek Zarządu

Punktów :   

To jak Ogmios, sprawdziłeś czy Crypsis powinno ochronić mojego stworka przed Shriekmaw kiedy wchodzi na BF?

Crypsis:

Kod:

Abilities of creature cards not on the battlefield owned by an opponent can’t target that creature,
and damage those cards would deal to the creature is prevented.

Więc raczej nie mógł być targetowany przez umiejętność Shriekmaw.

#80 2014-08-03 09:00:34

Ogmios

Wsparcie

Punktów :   

Modron napisał:

To jak Ogmios, sprawdziłeś czy Crypsis powinno ochronić mojego stworka przed Shriekmaw kiedy wchodzi na BF?

Crypsis:

Kod:

Abilities of creature cards not on the battlefield owned by an opponent can’t target that creature,

Podobno chroni przed podobnym Arbor Colossus; zresztą przy decyzji na twoją korzyść, a rezultacie i tak 3:0 dla mnie, to mi to ryba...

Ale niech będzie. Norbercie, taka sytuacja: zagrywam Shriekmaw. Zanim wszedł na stół Modron zagrał instanta Crypsis targetując swoją jedyną kreaturkę. Rozpatruje się stos: Crypsis daje jej protekcję przed moimi stworami, a mój Shriekmaw jak wchodzi ma:"When Shriekmaw enters the battlefield, destroy target nonartifact, nonblack creature." Pytanie czy Crypsis ochroni przed zniszczeniem stworka Modrona? Uznałem, że źródłem targetowego zniszczenia jest mój Shriekmaw, czyli niby przy protekcji nawet nie mogę stargetować stwora przeciwnika.

#81 2014-08-03 09:12:32

Modron

Członek Zarządu

Punktów :   

Pytam się, bo tą kartę mam w nowym decku na II połowę ligi i chciałem się upewnić czy będzie tak działać.

Nie pamiętam żebyś niszczył sowjego Shriekmaw, poza tym nie mógł być targetowany bo "target nonblack".

#82 2014-08-03 09:32:12

Norbert

MOD

Punktów :   

Modron napisał:

Crypsis:

Kod:

Cytat który podałeś dotyczy innej sytuacji. "Abilities of creature cards not on the battlefield" creature cards czyli karty kreatur nie będące na BF też nie mogą targetować i zadawć obrażeń kreaturce z Crypsis. To takie przypomnienie że protekcja jest przed wszystkimi creature. Nie tylko przed pernamentami (czyli tymi już leżącymi na BF) ale przed wszystkimi kartami typu creature.

"702.16b A permanent or player with protection can’t be targeted by spells with the stated quality and can’t be targeted by abilities from a source with the stated quality."

Ogmios napisał:

... taka sytuacja: zagrywam Shriekmaw. Zanim wszedł na stół Modron zagrał instanta Crypsis targetując swoją jedyną kreaturkę. Rozpatruje się stos: Crypsis daje jej protekcję przed moimi stworami, a mój Shriekmaw jak wchodzi ma:"When Shriekmaw enters the battlefield, destroy target nonartifact, nonblack creature."

Tutaj nie ma co sprawdzać. Karty wszystko wyraźnie opisują.

Triger ability "When Shriekmaw enters the battlefield, destroy target nonartifact, nonblack creature" Shriekmaw wchodzi do stosu i określa target dopiero gdy Shriekmaw wyjdzie ze stosu i wejdzie na BF. Protection from creatures było już w tym momencie aktywne, wyszło wcześniej ze stosu, czyli chroni przed tym ability.

"- No przecież do tego służą reguły, rozumiesz? Żebyś się dobrze zastanowił, zanim je złamiesz."
  Lu-tze

#83 2014-08-03 09:54:25

Ogmios

Wsparcie

Punktów :   

Modron napisał:

Nie pamiętam żebyś niszczył sowjego Shriekmaw, poza tym nie mógł być targetowany bo "target nonblack".

Po to mam monoblack talię z nimi, żeby nie niszczyć sobie stworków; natomiast faktycznie, np. przy użyciu ostatniej zdolności planswalkera Liliana Vess (przywróć kreatury z wszystkich graveyardów do gry pod moją kontrolą) wchodzące Shriekmawy muszą skasować inne nieczarne, co trochę osłabia przydatność Liliany...

#84 2014-08-05 22:15:26

Ogmios

Wsparcie

Punktów :   

Ciekawa sytuacja wynikła we wtorkowym meczu z Jonyenglishem. Po przejęciu mojego stworka z graveyarda za pomocą http://gatherer.wizards.com/Pages/Card/ … eid=214073 zatłukłem go za pomocą http://gatherer.wizards.com/Pages/Card/ … eid=380274 . Pytanie co się stanie ze stworkiem?
Czy zadziała "If that creature would leave the battlefield, exile it instead of putting it anywhere else." nawet po rozpatrzeniu najpierw "Destroy target nonartifact creature."? Uznaliśmy, że kreaturka zostanie zniszczona i exile'owana, ja miałem obiekcje, ale teraz po wczytaniu się widzę, że raczej niepotrzebnie.

#85 2014-08-06 08:20:02

Norbert

MOD

Punktów :   

614.4. Replacement effects must exist before the appropriate event occurs—they can’t “go back in time” and change something that’s already happened. Spells or abilities that generate these effects are often cast or activated in response to whatever would produce the event and thus resolve before that event would occur.
Example: A player can activate an ability to regenerate a creature in response to a spell that would destroy it. Once the spell resolves, though, it’s too late to regenerate the creature.
614.5. A replacement effect doesn’t invoke itself repeatedly; it gets only one opportunity to affect an event or any modified events that may replace it.
Example: A player controls two permanents, each with an ability that reads “If a creature you control would deal damage to a creature or player, it deals double that damage to that creature or player instead.” A creature that normally deals 2 damage will deal 8 damage—not just 4, and not an infinite amount.
614.6. If an event is replaced, it never happens. A modified event occurs instead, which may in turn trigger abilities. Note that the modified event may contain instructions that can’t be carried out, in which case the impossible instruction is simply ignored.
614.7. If a replacement effect would replace an event, but that event never happens, the replacement effect simply doesn’t do anything.

Generalnie polecam całą sekcje o effects w instrukcji. Od sekcji 609 do 616.

Stworek idzie na Exile z całkowitym pominięciem grobu mimo, że zaszło destroy.

Ostatnio edytowany przez Norbert (2014-08-06 08:22:32)

Lu-tze

#86 2014-08-07 09:41:44

Norbert

MOD

Punktów :   

Pytania dwa.

Czy przy pomocy Gaze of Justice można zexilować kartę stworka z cmentarza?
As an additional cost to cast Gaze of Justice, tap three untapped white creatures you control.
Exile target creature.

Zakładając, że BF jest 4 clericów, co dokładnie się stanie jeśli po rzuceniu Profane Prayers przeciwnik odpali do stosu umiejętność prebentującą równo 4 obrażenia?
Profane Prayers deals X damage to target creature or player and you gain X life, where X is the number of Clerics on the battlefield.

Lu-tze

#87 2014-08-07 14:22:38

Ogmios

Wsparcie

Punktów :   

Norbert napisał:

Pytania dwa.

As an additional cost to cast Gaze of Justice, tap three untapped white creatures you control.
Exile target creature.

Zakładając, że BF jest 4 clericów, co dokładnie się stanie jeśli po rzuceniu Profane Prayers przeciwnik odpali do stosu umiejętność prebentującą równo 4 obrażenia?
Profane Prayers deals X damage to target creature or player and you gain X life, where X is the number of Clerics on the battlefield.

Ad 1.
http://www.mtgsalvation.com/forums/magi … permanents
Przychylę się do komentarza w linku :"Anything that says "target" can by default only target permanents on the battlefield. However, specific cards may make exceptions." Czyli target creature tylko z BF, bo poza BF to karta, nie kreatura.
Ad 2.
Rozumiem, że zaszło:
a)Zagrałeś http://gatherer.wizards.com/Pages/Card/ … eid=380206
b)Wybrałeś od Oposinga Profane Prayers
c)Oposing w odpowiedzi prewentuje damage
Zazwyczaj prevent ma w opisie np. "prevent next 1 damage". Jak się odpali na górze stosu Oposingowy prevent 4 to obrażenia z Profane Prayers nie wejdą, ale 4 życia dostaniesz bo X jest powiązane z ilością kleryków na BF, a nie obrażeń.

#88 2014-08-07 14:59:10

Norbert

MOD

Punktów :   

Ogmios napisał:

Norbert napisał:

Pytania dwa.

Exile target creature.

Ad 1.
http://www.mtgsalvation.com/forums/magi … permanents
Przychylę się do komentarza w linku :"Anything that says "target" can by default only target permanents on the battlefield. However, specific cards may make exceptions." Czyli target creature tylko z BF, bo poza BF to karta, nie kreatura.
Ad 2.
Rozumiem, że zaszło:
a)Zagrałeś http://gatherer.wizards.com/Pages/Card/ … eid=380206
b)Wybrałeś od Oposinga Profane Prayers
c)Oposing w odpowiedzi prewentuje damage
Zazwyczaj prevent ma w opisie np. "prevent next 1 damage". Jak się odpali na górze stosu Oposingowy prevent 4 to obrażenia z Profane Prayers nie wejdą, ale 4 życia dostaniesz bo X jest powiązane z ilością kleryków na BF, a nie obrażeń.

Gdybyś na 1 odpowiedział:
114.2. Only permanents are legal targets for spells and abilities, unless a spell or ability (a) specifies that it can target an object in another zone or a player, (b) targets an object that can’t exist on the battlefield, such as a spell or ability, or (c) targets a zone.

...byłbyś bardziej wiarygodny . A tak opinia Ciotki Klotki z szemranego forum nic nie wnosi do dyskusji.  Ale fakt, poplątało mi się wczoraj. Przyznaję.

2
Skąd wiedziałeś że chodzi o Oposa?

Lu-tze

#89 2014-08-07 15:13:23

Ogmios

Wsparcie

Punktów :   

No przecież grałem z wami oboma, a Oposingowi pomagałem sklecić talie. A że wystawiłeś na niego niebieską talię co i na mnie to nawet wiem co zagrałeś...
Co do Ciotki Klotki i tematu wiarygodności - no comments

#90 2014-08-13 20:22:28

Jakubus

Bibliotekarz

Punktów :   

A taką śmieszną kartę znalazłem -

http://gatherer.wizards.com/Handlers/Image.ashx?multiverseid=174818&type=card

Stopka forum

RSS